Nationaal Rapporteur steunt onderwijsproject over loverboys
Nieuwsbericht | 14-09-2012
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer-Vermeulen, steunt het Merel van Groningen-project, een onderwijsproject voor jongeren over loverboyproblematiek. De Nationaal Rapporteur schrijft het voorwoord voor het lespakket, dat op 10 oktober 2012 in Hollandsche Rading zal worden gepresenteerd. Merel verzocht hierom om een bijzondere reden: de Nationaal Rapporteur is de oud-kinderrechter die haar uit de invloedssfeer van haar loverboy haalde.
Aanpak van loverboyproblematiek
Als Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen is de aanpak van loverboyproblematiek een van de centrale onderwerpen waar Corinne Dettmeijer zich voor inzet. En waar zij zich, ondanks alle aandacht voor dit probleem, zorgen over maakt. Dit type mensenhandelaar weet namelijk nog altijd in het hele land slachtoffers te maken, door gebruik van steeds veranderende methoden. “Hun werkterrein heeft zich verplaatst van het schoolplein naar internet,” aldus Dettmeijer. Zij hecht dan ook grote waarde aan goede voorlichting en preventie op scholen. “Naast voorlichting over loverboys, is het van belang dat jongeren zich bewust zijn van bepaalde (online) risico’s en hiertegen weerbaar zijn. Met andere woorden: Hoe voorkom je dat iemand zoveel macht over je krijgt dat je dingen doet die je nooit voor mogelijk had gehouden?”
Over het Merel van Groningen-project
Het Merel van Groningen-project richt zich op jongeren van 12 tot 16 jaar in alle vormen van onderwijs, ook binnen jeugdzorg en instellingen. Het lespakket is gericht op voorlichting én op preventie. Merel van Groningen (pseudoniem) werd als jongere zelf slachtoffer van een loverboy en wil helpen voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Via een gevarieerd, interactief pakket ontdekken jongeren of zij zelf ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ vertonen of risico lopen om slachtoffer te worden van een loverboy. Leerlingen houden zich zo zelf een spiegel voor.
Edu’Actief (onderdeel van Koninklijke Boom uitgevers) is uitgever van het lespakket.
Bijzondere relatie
Dat de Nationaal Rapporteur het voorwoord van het lespakket schrijft, heeft een bijzondere reden. Dettmeijer is de oud-kinderrechter die destijds besloot om Merel van Groningen als minderjarige onder toezicht te stellen. Merel van Groningen: “Het voorwoord van mijn oud-kinderrechter en nu bevechter van loverboys is de kroon op mijn werk. De band die wij hebben is bijzonder omdat zij mij uit het wereldje heeft gehaald en onder toezicht heeft gesteld. Dat heeft mij uiteindelijk gered.” In 2011 ontving Merel van Groningen de eervolle vermelding van de Joke Smit-prijs voor vrouwenemancipatie, samen met alle andere slachtoffers van mensenhandel en loverboys die met hun ervaringen naar buiten durfden te treden.