Het ontwikkelen & innoveren

Ontwikkeling & Innovaties

De MvG-foundation is een toonaangevend ervaringskenniscentrum op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wij ontwikkelen vanuit het perspectief van het slachtoffer en ervaringskennis een concrete visie op preventie en begeleiding voor in de praktijk. Wij houden daarbij voortdurend het hoofddoel in ogenschouw; het verbeteren van de positie van slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Naast het inzetten van ervaringskennis bij de ontwikkeling van nieuwe concepten en zorgvormen laten we ons inspireren en adviseren door deskundigen in het werkveld waaronder het comité van adviseurs.

De ontwikkelingen in vogelvlucht:

  1. In 2019 werd het MerelvanGroningen project een erkende interventie https://www.movisie.nl/interventie/merel-groningen-project. Het maakt jongeren op scholen, binnen jeugdzorg en instellingen bewust van de loverboyproblematiek en is gericht op preventie en voorlichting. Inmiddels is het een belangrijk onderdeel van de opleiding tot ervaringscoach aan de MVG-foundation.
  2. In 2020 startten we de opleiding tot ervaringscoach aan de MvG-foundation, een innovatieve opleiding waarbij ervaringsdeskundigen een unieke en gedegen opleiding krijgen op het gebied van preventie, voorlichting en begeleiding. Zij krijgen training in presentatie en voorlichting, leren relevante aspecten van het strafrecht kennen en worden opgeleid in de psychologische aspecten van trauma’s en begeleiding en over hun eigen rol als intermediair.
  3. In 2022/2023 ontwikkelden we de tool ‘Ik krijg toch nog een kans’. Deze informeert slachtoffers van mensenhandel over hun rechten als zij slachtoffer zijn van seksuele & criminele uitbuiting in de besloten ruimte. We ontwikkelden de tool in samenspraak met onze ervaringscoaches, ervaringsdeskundigen, professionals in de zorg, politie, en justitie.

De tool is sinds 2023 onderdeel van de module aangiftebereidheid aan de opleiding van de MvG-foundation. We ontwikkelden een infovisual, bieden vanaf 2023 een SKJ geaccrediteerde training aan en geven workshops opsporing.

Over de tool ‘Ik krijg toch nog een kans’

Achtergrond

In de afgelopen jaren zijn onder andere vanuit de rijksbrede aanpak Mensenhandel en het ministerie van Justitie en Veiligheid goede resultaten bereikt om de positie van slachtoffers van seksuele uitbuiting te verbeteren.

training, signaleren, slachtoffers, seksueel, misbruik, handelen, ik krijg toch nog een kans, tools, coaching, hulp, seks, sexting, loverboys, ontwikkeling

Enkele resultaten:

  • Oprichting Teams Mensenhandel bij de politie.
  • Aanstelling van 250 extra zedenrechercheurs, nadat Merel van Groningen en advocaat Richard Korver de noodklok luidden en er Kamervragen volgden.
  • Instelling van een proeftuin van het Centrum Kinderhandel & Mensenhandel en de politie, waarin gewerkt wordt met een psycholoog tijdens het verhoor en de verklaring.
  • Per 01-01-2022 het strafbaar stellen van klanten die seks kopen, terwijl zij weten of vermoeden dat er sprake is van dwang.

Toch blijft mensenhandel en illegale prostitutie onder jongeren verontrustend en is de stap voor slachtoffers om met de politie te praten groot. Ronald van Hedel, chef van het Team Mensenhandel van de regionale politie-eenheid Oost-Brabant luidde in 2021 de noodklok. Slachtoffers van seksuele uitbuiting praten niet: ‘We moeten scherper zijn’ – Omroep Brabant

Ook bij onze foundation kwam en komt er via slachtoffers en cursisten informatie binnen over de mechanismen die er spelen, en die het bemoeilijken om naar de politie te gaan of aangifte te doen. Naast het afhankelijkheidsmechanisme speelt er een mechanisme dat slachtoffers mogelijk strafbare feiten plegen, waarvan de uitbuiter niets weet. Met als gevolg dat slachtoffers niet naar de politie gaan uit angst dat ze zelf gestraft worden.

Voor ons was dit reden om onderzoek te doen onder de slachtoffers die we begeleiden en de ervaringsdeskundigen die bij ons de opleiding doen. Met de resultaten hiervan en in samenspraak met andere ervaringsdeskundigen en professionals ontwikkelden we de tool ‘Ik krijg toch nog een kans’.

Door het inzetten van deze tool beogen we de bereidheid tot melding of aangifte doen te vergroten en professionals te ondersteunen bij hun werk.

Waaruit bestaat deze tool?

  • Een breed inzetbare infovisual waarin aan slachtoffers wordt verteld wat hun rechten zijn en welke stappen ze kunnen zetten. Deze infovisual mag door iedereen gebruikt en verspreid worden, om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. *

In deze training krijgen professionals handvatten aangereikt om de signalen van dit mechanisme bij slachtoffers te herkennen. Zij leren welke informatie zij kunnen geven over de mogelijke strafbare feiten die door het slachtoffer zijn gepleegd en wat de strafrechtrechtelijke gevolgen kunnen zijn, als het slachtoffer deze deelt.

Inhoud training:

Thema 1: Seksuele en criminele uitbuiting in de besloten ruimte
Thema 2: Mogelijke strafbare feiten gepleegd vanuit slachtofferschap
Thema 3: Methodiek van de daders
Thema 4: Overlevingsmechanisme slachtoffer en signalen.
Thema 5: De nieuwste trends in het chanteren van jongeren

Werkmateriaal:
Infovisual
Film: ‘Ik krijg toch nog een kans’
Boeken: Plotseling ben je van hem en Liefde zonder vlinders

* De infovisual is geschonken door het Zorg-en-veiligheidshuis Noord-Holland Noord

  • Workshops opsporing

Speciaal voor de politie, boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) en het OM (Openbaar Ministerie) hebben we een workshop ontwikkeld waarin we de kennis delen van ons onderzoek en de signalen die door slachtoffers afgegeven worden. Daarnaast is er ruimte om met een ervaringsdeskundige of ervaringscoach in gesprek te gaan.