Mensenhandel blijft vaak verborgen: ‘Mijn leven was de hel’

Door Reenike Yanik

Het aantal slachtoffers van mensenhandel is veel groter dan er nu geregistreerd wordt. Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel maakt zich zorgen. Ervaringsdeskundige Merel van Groningen weet als geen ander hoe je wereld steeds kleiner wordt in de handen van een loverboy. “Er is zoveel schaamte.”

Lees het volledige artikel verder op RTL.nl

Twee nieuwe bestuursleden

Twee nieuwe bestuursleden: Welkom Raymond Venema en Eric van ‘t Zelfde

Raymond Venema

Raymond is geen onbekende bij onze foundation. Sinds 2022 maakt hij deel uit van ons comité van adviseurs, dat met ons meedenkt bij nieuwe ontwikkelingen. Raymond zet zich sinds jaar en dag in tegen mensenhandel. Door zijn ruime ervaring bij de politie en vanuit zijn rol van zorgcoördinator en ketenregisseur brengt hij veel praktische en beleidsmatige expertise met zich mee.
Vanaf 2022 tot juni 2024 was hij manager bij CoMensha | Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel , het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel, waar hij leiding gaf aan een team van professionals. Raymond wordt onze nieuwe voorzitter.

Raymond: “Toen ik door de Merel van Groningen Foundation gevraagd werd om in het bestuur plaats te nemen hoefde ik daar niet lang over na te denken. Wij kennen elkaar al geruime tijd vanuit de praktijk. Het is mooi om te zien dat bij de foundation (voornamelijk) Nederlandse slachtoffers terechtkomen die, helaas, veelal bij anderen tussen wal en schip zijn beland. Door deze slachtoffers te omarmen en op te leiden tot ervaringscoaches ben ik ervan overtuigd dat zij het verschil kunnen gaan maken als het gaat om de positieverbetering van slachtoffers.
Ik kijk er naar uit om vanuit mijn praktijk- en bestuurlijke ervaring van de afgelopen 25 jaar samen met de foundation en het bestuur de komende jaren hier verdere en grote stappen in te zetten.”

Eric van ’t Zelfde

Eric heeft een lange staat van dienst in het onderwijs, werkte mee aan het tv-programma Dreamschool en is auteur van de boeken Superschool en Code Rood. Hij werd landelijk bekend door zijn succesvolle transformatie van de Rotterdamse Hugo de Groot school, van achterstandsschool naar een goed presterende school.
Naast zijn leidinggevende ervaring in het onderwijs, heeft Eric een bureau voor innovatie en advies en geeft hij lezingen en trainingen over leiderschap.

Momenteel werkt hij als sociaal werker in de Rotterdamse Pauluskerk. Bij de foundation neemt hij de rol van penningmeester op zich. Eric: “De Merel van Groningen Foundation is hét ervaringskenniscentrum op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik en uitbuiting. Ik vind het een eer om in het bestuur plaats te mogen nemen.
Vanuit mijn werk in de Pauluskerk Rotterdam , zie ik dagelijks de kwetsbaarheid van de dakloze dames op straat. Sommigen van hen zijn 16 jaar oud. Ik wil mijn kennis en kunde de komende jaren met veel enthousiasme inbrengen in het bestuur van de MvG-foundation.”

Wij zijn blij met zoveel kennis en expertise in ons bestuur en zien uit naar een mooie samenwerking met deze twee nieuwe bestuursleden.

Raymond Venema en Eric van 't Zelfde onze nieuwste, bestuursleden, mvg foundation, bestuur, meisjes, seksueel, ongewenst, grensoverschrijdend, gedrag, ervaringsdeskundigen, kwetsbaar, hulp, ouders, jeugd

#samentegenmensenhandel #seksueelmisbruik #VNG #onderwijs #navigator Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen #bestuursleden

Stageplekken gezocht!

Voor enkele van onze ervaringscoaches in opleiding zoeken wij geschikte stageplekken om voorlichting te geven en slachtoffers te begeleiden. Onze ervaringsdeskundigen brengen waardevolle kennis en ervaring mee op het gebied van seksueel misbruik, ritueel misbruik en criminele uitbuiting.

Lees verder
Lancering tool, ik krijg toch nog een kans, merel van groningen, blanka, verhaal, afpersing, slachtoffer, seksueel, geweld, onderdrukking, loverboys, tool, meisjes, rtl 4, rtl boulevard, ons aanbod,

Lancering tool ‘Ik krijg toch nog een kans’.

Op 24 oktober lanceerden we op de bijeenkomst ‘rechten en slachtoffer zijn’ in de mooie raadzaal te Tilburg deel 2 van onze Tool ‘Ik krijg toch nog een kans’.

Twee van onze gesprekspartners in het ontwikkelen van deze tool, OvJ Janine Kramer en Richard Korver vertelden vanuit hun expertise over het Non-punishment-principe in de criminele & seksuele-uitbuiting.

Lees verder
woman in gray coat using white laptop computer

MerelvanGroningen Foundation zoekt extra bestuursleden


Wij zoeken bestuursleden! Heb jij affiniteit met slachtoffers van seksuele uitbuiting, wil je helpen de kennis over – en de aanpak van seksueel geweld te verbeteren en wil jij je samen met Kees, Frouke en Bernette als bestuurder een actieve bijdrage leveren in het aanvragen van fondsen, communicatie en PR en vergroten van ons netwerk? Dan willen we graag met jou in gesprek.

Lees verder